Get Social

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΑ ΠΑΠΑΤΣΙΦΛΙΚΙΩΤΗ ΘΕΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

Ποια είναι η Δελίνα Βασιλειάδη;

Ακόμα το ψάχνω κι εγώ…

Τι σημαίνει Τέχνη για εσάς;

Τρόπος ζωής. Τρόπος επικοινωνίας με τους ανθρώπους, τον κόσμο και με τον διαρκώς μεταλλασσόμενο εαυτό μου.

Με ποιες μορφές της Τέχνης ασχολείστε;

Αγαπώ την τέχνη. Όλες τις μορφές της. Είμαι εργάτης της. Σκοπός μου είναι να την υπηρετώ. Και μέσω της τέχνης και της δουλειάς μου να εκφράζω το μήνυμα. Είμαι δημιουργός. Καλλιτέχνης. Είμαι συγγραφέας. Και εικαστικός.

Ο λόγος και η απεριόριστη δύναμή του με μαγεύει. Από πάντα έγραφα. Στιχάκια, ιστορίες, ποιήματα. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν δυο παιδικά παραμύθια μου, Η ΝΕΡΑΪΔΑ ΤΗΣ ΠΙΠΙΛΑΣ από την ΑΝΙΜΑ εκδοτική και ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ από τις Εκδόσεις ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΔΕΡΗ. Μέσα στους επόμενους μήνες θα κυκλοφορήσει ακόμα ένα παραμύθι μου, πάλι από τις εκδόσεις ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΔΕΡΗ με θέμα τη φιλία, την αποδοχή του άλλου όπως είναι, αλλά και το πόσο σπουδαίο είναι να είμαστε σκεπτόμενοι άνθρωποι. Τον περασμένο Δεκέμβριο το θεατρικό έργο μου ΠΕΡΑΣΜΑ βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών. Πάνω από δέκα χρόνια αρθρογραφώ σε πολιτιστικά έντυπα και blogs της όμορφης Θεσσαλονίκης μας. Ξεκίνησα από τον ιστορικό εξώστη, ενώ τα τελευταία χρόνια συνεργάζομαι αποκλειστικά με το free press πολιτιστικό έντυπο-ηλεκτρονικό περιοδικό φιλμ νουάρ. Γράφω θεατρικές κριτικές. Άρθρα για το θέατρο και τα εικαστικά. Παίρνω συνεντεύξεις καλλιτεχνών. Το θέατρο είναι μια από τις μεγάλες μου αγάπες. Έχω ανεβεί στο σανίδι. Έχω σκηνοθετήσει. Παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, αλλά και παιδικές παραστάσεις. Για κάποια χρόνια ανήκα στο δυναμικό του Κ.Θ.Β.Ε.

Εκτός, όμως, από τις λέξεις, μαγεύομαι εξίσου από τα χρώματα. Τα σχήματα. Η δυνατότητα να πλάθω με εικόνες τον δικό μου μοναδικό κόσμο ήταν και εξακολουθεί να είναι για μένα πρόκληση. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου από πάντα κρατούσα ένα μολύβι ή κάρβουνο στο χέρι μου, πινέλο, στυλό -ό,τι υπήρχε διαθέσιμο εκείνη τη στιγμή- και έγραφα, ζωγράφιζα, σκιτσάριζα… Ατελείωτα. Συνέχεια. Και αυτό ευτυχώς δεν έχει σταματήσει. Η γλώσσα της ζωγραφικής μου ταιριάζει. Η δύναμη της εικόνας. Η ένταση. Η πινελιά. Έχω δουλέψει με όλα τα υλικά. Λάδι, ακρυλικά, τέμπερες, πλαστικά, βερνίκια. Τα έχω μελετήσει σε βάθος. Έπειτα από πειραματισμούς χρόνων, κατέληξα σε μια δική μου τεχνική, όπου τα συνδυάζω όλα με μια δική μου ιδιαίτερη μέθοδο. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ο τρόπος με τον οποίο το υλικό, μετατρέπεται, μεταμορφώνεται σε ζωή. Κι αυτό επιτυγχάνεται μονάχα αν τολμήσεις και βάλεις την ψυχή σου στα μείγματα. Αν αφεθείς. Αν εκτεθείς. Αυτός άλλωστε ήταν πάντα ο σκοπός. Το χρώμα να μετατραπεί σε ζωή. Μόνο τότε ο καλλιτέχνης είναι ειλικρινής απέναντι στον εαυτό του, τη δουλειά του και, κυρίως, το κοινό. Έχω εκθέσει πολλές φορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με πιο σημαντική στιγμή την παρουσίαση της δουλειάς μου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Λουξεμβούργο στο πλαίσιο της Προεδρίας της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Και πάντα η σκέψη είναι η ίδια. Να μην προδώσω τον εαυτό μου, τη δουλειά μου, το κοινό μου. Να μη συμβιβαστώ. Να εκφράσω όσο πιο καθαρά μπορώ το μήνυμα.

Τι μηνύματα περνάτε μέσα από την δουλειά σας;

Φιλοσοφία μου είναι η απλότητα, η εντιμότητα, η απόκτηση ευαισθησίας και αγάπης για τον άνθρωπο, η γενναιοδωρία, το να φοβάσαι μα να προχωράς, να είσαι ειλικρινής μ’ αυτό που είσαι, με ό,τι νιώθεις και με ό,τι επιθυμείς να πεις. Με τη δουλειά μου, είτε πρόκειται για κείμενο, διήγημα, θεατρικό έργο ή παιδικό παραμύθι, είτε για ζωγραφικό πίνακα, ο στόχος είναι να εκφράσω την ομορφιά του κόσμου και το μεγαλείο, τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής. Επιδιώκω να μένω πάντα πιστή στον εαυτό μου και τα πιστεύω μου Να εκφράσω το μήνυμα. Τη βαθύτερη αλήθεια που πιστεύω πως υπάρχει.

Από πού εμπνέεστε τα θέματα σας;

Η δουλειά μου ξεκινά πάντα απ’ τον άνθρωπο. Και καταλήγει σ’ αυτόν. Είναι η αντανάκλαση της ψυχής στο νερό, στα σύννεφα, στα φθινοπωρινά φύλλα, στις μνήμες παλαιότερων εποχών… Ό,τι βλέπω, βιώνω, ακούω, ό,τι έχω ζήσει είναι τα ερεθίσματά μου. Οι ήχοι, οι εικόνες, η φύση, η θάλασσα, ο κόσμος που μας περιβάλλει, οι σκέψεις… Όλα αυτά ζυμώνονται μέσα μου και κάποια στιγμή εμφανίζονται ξαφνικά στον καμβά! Τα θέματά μου προκύπτουν από οτιδήποτε με συναρπάζει και με κινητοποιεί. Από ό,τι θαυμάζω και κατά συνέπεια με παρακινεί, με αναγκάζει κατά κάποιον τρόπο να δουλέψω ακόμα πιο πολύ, ακόμα πιο έντονα. Δε μ’ ενδιαφέρει το αντικείμενο αυτό καθ’ εαυτό, μα η σημασία του. Δε με ενδιαφέρει η ακριβής, λεπτομερειακή απεικόνιση, αλλά η εσωτερική αλήθεια. Αυτός τουλάχιστον είναι ο στόχος και όλη η δημιουργική μου προσπάθεια κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν επιδιώκω να πλησιάσω εικονικά το αντικείμενο. Ούτε να το περιγράψω. Σκοπός μου είναι να τιθασεύσω την εικόνα. Να καταδείξω την επίδραση που έχει ή είχε επάνω μου. Αυτό με γοητεύει. Πολύ συχνά αισθάνομαι την ανάγκη να ζωγραφίσω εικονικά. Αλλά πάντα μέσω ενός φίλτρου. Της αφαίρεσης. Ώστε να αιωρηθώ στη σφαίρα του παράλογου. Του μη σχηματικού. Του αφηρημένου. Του ανεικονικού. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται και προσδίδεται στην εικόνα μια απίστευτη δύναμη. Άλλωστε, η ομορφιά, η δύναμη, η αλήθεια βρίσκονται πέρα από την επιφάνεια. Το αντικείμενο, μια εικόνα συγκεκριμένη, στη δουλειά μου μετασχηματίζεται, μεταμορφώνεται ριζικά, ώστε τελικά να αποκαλυφθεί ο πραγματικός χαρακτήρας. Το ωραίο. Το αγνό. Το αγαθό. Αναζητώ την αλήθεια. Την αλήθεια της εξωτερικής πραγματικότητας όπως αυτή καθρεφτίζεται μέσα μου.

Σας επηρεάζουν οι σύγχρονες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, με ποιον τρόπο και σε ποιο βαθμό;

Η κατάσταση σήμερα είναι δύσκολη. Εντός και εκτός συνόρων. Κανείς δε μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ανεπηρέαστος ή ασυγκίνητος. Τα προβλήματα είναι πολλά. Είναι σημαντικά. Πρέπει να διατηρήσουμε την ανθρωπιά μας. Τις αξίες μας. Η τέχνη πρέπει να δείξει το δρόμο. Η τέχνη δε λυγά. Είναι καταφύγιο. Είναι παρηγοριά. Προσφέρει δύναμη και κουράγιο. Ό,τι βιώνω, ακούω, βλέπω και νιώθω εμφανίζεται κάποια στιγμή στον καμβά μου. Με κάθε πινελιά οι σκέψεις και τα συναισθήματά μου εξωτερικεύονται. Ζωντανεύουν. Σκοπός είναι πάντα να βρίσκω το φως. Ακόμα και μέσα στο σκοτάδι. Να ανακαλύπτω διαρκώς την ομορφιά του κόσμου. Και αυτό κάνω με τη δουλειά μου. Ανεξάρτητα από τις συνθήκες και τις καταστάσεις.

Πιστεύετε πως η Τέχνη έχει κάποια απάντηση στους σύγχρονους προβληματισμούς;

Η τέχνη θέτει τα ερωτήματα. Ο σκεπτόμενος άνθρωπος βρίσκει τις απαντήσεις.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες μας;

Θα δανειστώ τα λόγια του μεγάλου καλλιτέχνη Πάμπλο Πικάσο: «Η τέχνη ξεπλένει από την ψυχή τη σκόνη της καθημερινότητας.»

Σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία και τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ερωτήσεις.

There are no comments published yet.

Leave a Comment